zondag 6 april 2014

Gezonde krokante muesli

Cruesli in je yoghurt of kwark, mmmmmh heerlijk! Helaas zit er heel veel suiker in en is het dus niet zo gezond.
Gelukkig kun je het ook zelf maken zònder suiker en mèt heel veel gezonde ingrediënten. En zeker net zo lekker!
Onlangs stond er een recept van Koken met Karin in de Volkskrant dat ik als basis heb gebruikt. 

Ingrediënten voor 1 flinke pot krokante muesli (ook wel granola genoemd):
100 gram havervlokken
100 gram speltvlokken
200 gram gemengde ongebrande ongezouten noten, grof gehakt
50 gram pitten (zonnebloem, pompoen)
100 gram gedroogde vruchten (bijv. abrikozen, rozijnen, cranberry's)
4 eetlepels honing
3 eetlepels olijfolie of kokosolie
Evt. Cacao nibs, chia zaad, lijnzaad, zemelen.
Uiteraard kun je ook alleen havervlokken, alleen speltvlokken of andere vlokken gebruiken.


Verwarm de oven voor op 170 graden.
Meng de havervlokken, de speltvlokken, de noten, de pitten en eventueel het lijnzaad en de zemelen in een grote kom.
Meng in een klein pannetje de honing met de kokos of olijfolie en verwarm dit mengsel al roerend met een garde
tot het helemaal goed vermengd is. 
Doe het honing/oliemengsel bij in de kom en roer goed door. 
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel hier de muesli over.


Bak de muesli een kwartier in de oven.
Keer tussendoor een keer om.
Laat de "cruesli" helemaal afkoelen en meng dan de gedroogde vruchten
en eventueel de cacao nibs en het chia zaad erdoor.
Je kunt het in een afgesloten pot prima een paar weken bewaren.
In combinatie met met magere kwark en vers fruit een heerlijk ontbijt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten